Lezing Baarle: Wereldhoofdstad van de enclaves

Cultuurcentrum Baarle

Tijdens de lezing wordt de bijzondere situatie van Baarle in de wereld van nu uitgelicht door Toerisme Baarle en Heemkundekring Amalia van Solms. Lees verder

Baarle heeft een rijke historie op het grensgebied van België en Nederland. Tijdens de lezing wordt de bijzondere situatie van Baarle in de wereld van nu uitgelicht door Toerisme Baarle en Heemkundekring Amalia van Solms. Bekijk daarnaast een bijzondere expositie "Baarle toen en nu" van Baarlenaar Frans Koks.

Wereldhoofdstad van de enclaves
De eigenheid van Baarle, met name de meer dan acht eeuwen oude enclavesituatie, eist de aandacht op van heemkundekring Amalia van Solms en biedt een unieke kans om zich te onderscheiden van alle andere erfgoedverenigingen in de regio. Dat staat mooi in de statuten en beleidsplannen. Maar hoe verloopt dat concreet? Wat wordt er onderzocht? Wat zijn de resultaten en wat gebeurt ermee?

Toerisme Baarle
Toerisme Baarle-Hertog-Nassau heeft een informatiekantoor met een bezoekerscentrum en bevordert toerisme in de algemene zin van het woord. Enerzijds is dat economie, anderzijds is dat beleving, ontspanning en recreatie. Baarle heeft een aantal troeven, namelijk de enclavesituatie, natuurgebied Het Merkske en het gezellige (koop)centrum. Baarle staat nu stevig op de (wereld)kaart, maar hoe gaan we dit verzilveren? Kunnen we de drie troeven aan elkaar verbinden? Met wie gaan we dit doen?

Hoe werken Toerisme Baarle en de heemkundekring samen? De voorzitters van beide verenigingen lichten een en ander toe aan de hand van beeldmateriaal.

Expositie Toen en Nu
Baarlenaar Frans Koks tekende de afgelopen jaren verschillende situaties in Baarle. Hoe zagen gebouwen er jaren geleden uit? Zijn de gebouwen nog hetzelfde gebleven of staat er iets nieuws voor in de plaats? De realistische tekening brengen het heden en verleden samen. De expositie is te bezichtigen in Theek 5 Baarle van 29 november tot 31 december.

Kosten: 5 euro.
Aanmelden via deze link.

Pastoor de Katerstraat 5-7, 5111 CM Baarle-Nassau