Lezing Christof Busch; De duivel in elk van ons

Cultuurcentrum Baarle

Van Holocaust tot terrorisme: hoe gewone mensen in staat zijn buitengewoon kwaad te plegen. Lees verder

Lezing door Christof Busch

Van Holocaust tot terrorisme: hoe gewone mensen in staat zijn buitengewoon kwaad te plegen.

Criminoloog en historicus Christophe Busch is gespecialiseerd in het onderzoek naar collectief geweld: concentratiekampen, genocide, terrorisme… Hij leidde tot 2019 het Holocaust museum Kazerne Dossin en is nu directeur van het Hannah Arendt Instituut voor burgerschap, stedelijkheid en diversiteit.
In deze lezing gaat hij uitgebreid in op de vragen die hij en zoveel mensen zich stellen. Hoe kunnen schijnbaar gewone mensen verworden tot daders van vreselijke misdaden, zoals foltering, aanslagen, oorlog of zelfs uitroeiing? Wat drijft mensen ertoe om te radicaliseren, om terrorisme te plegen, om steden plat te bombarderen, om buitengewoon ‘duivels’ kwaad te gaan bedrijven?

Busch stelt niet alleen vragen, hij geeft ook antwoorden. Over hoe men dader wordt en hoe dat het afhankelijk is van een complex samenspel van (f)actoren. Over hoe iets als de Holocaust ook in de toekomst nog kan gebeuren. Over hoe je als samenleving kan voorkomen dat mensen duivels worden.

Christophe Busch is een sterke spreker die zijn publiek weet te boeien!

Christophe Busch is criminoloog (Universiteit Gent) en Master in de Holocaust- en Genocidestudies (Universiteit van Amsterdam). 

Na zijn studies criminologie in Gent begon hij in 2001 te werken in de forensisch psychiatrie voor de behandeling van ontoerekeningsvatbare daders (internering). Later stond hij als coördinator in voor de uitbouw van een forensisch psychiatrisch zorgcircuit. Eind 2012 maakte hij de overstap naar Kazerne Dossin (Memoriaal, Museum en Onderzoekscentrum over de Holocaust en Mensenrechten) waar hij in januari 2013 werd aangesteld als operationeel directeur en in juli 2016 als algemeen directeur, in opvolging van Herman Van Goethem die rector werd aan de Universiteit Antwerpen. 

Hij doctoreert aan de UvA over de complexiteit van dadergedrag en de rol van beeldvorming in processen van cumulatieve radicalisering. Hij is betrokken als expert radicalisering binnen verschillende overheidsdiensten. Eind 2019 verliet hij Kazerne Dossin en werd hij directeur van het Hannah Arendt Instituut voor diversiteit, stedelijkheid

Reserveren warm aanbevolen | Entree €5,-

GEBRUIK JE THEEK5-CADEAUBON  en geniet van max 5 euro korting. 

Gratis voor leden van ANV. ANV is een vereniging voor Nederlands-Vlaamse samenwerking.

Word lid of wil je meer info: www.anv.nl

Pastoor de Katerstraat 5-7, 5111 CM Baarle-Nassau