Enclave H13 (Belgisch)

Hertogenstraat , Baarle-Hertog

Bij de vaststelling van de enclavegrenzen in 1995 blijkt dat 47 woonhuizen geheel of gedeeltelijk in enclave H13 staan. Lees verder

Boschcoven

Ontstaan: 1198

Inwoners: 93 (17 okt. 2016)

Oppervlakte: 15.346 m²

Omtrek: 0,507 km

Bij de vaststelling van de enclavegrenzen in 1995 blijkt dat 47 woonhuizen geheel of gedeeltelijk in enclave H13 staan. Vijfendertig ervan hebben een Belgisch huisnummer. De rijksgrens gaat doorheen achttien woningen. In sommige keukens eten man en vrouw in een ander land. Of er wordt gekookt in het ene land en gegeten in het andere. Ook worden tal van garages en tuinen door de rijksgrens doorsneden.

In de Hertogenstraat staan op Belgisch grondgebied twee lindenbomen die meer dan honderd jaar oud zijn. Dit perceel openbaar groen wordt door de rijksgrens doorsneden. Na de herinrichting ervan verdelen beide gemeenten het onderhoud. Baarle-Hertog maait het gras (ook de Nederlandse sprietjes) en Baarle-Nassau verzorgt de omliggende struiken (ook de Belgische). Nederlandse werklieden hangen aan de Belgische boomstammen zakjes met Nederlandse larven die zich ontpoppen tot lieveheersbeestjes. Die doen zich tegoed aan Belgische luizen, wat overlast in Nederland én België moet voorkomen.


Hertogenstraat , Baarle-Hertog