Onthaasten

Onze regio heeft een rijk verleden. Hier draaide het steeds rond mensen en tot wat ze in staat kunnen zijn. Hier werden karakters gesmeed. Die verhalen galmen nog steeds na en de sporen ervan kan je zelf ontdekken. Wij zoeken nog steeds naar kwaliteit in het leven. We beleven bewust de kleine en de grote dingen. Het maakt ons veelzijdig en dankbaar voor de kansen die we krijgen en het geluk dat we mee creëren. 

Even tot rust komen: het is een nood die we allemaal kennen. Hier gebeurt dat automatisch: het is een gevoel dat je overvalt. Onze natuur is ongerept: van lange dreven tot het bochtige parcours van rivieren en beken. Het zijn valleien waar je kan verdwalen in jezelf. Je ontdekt er kleine, gezellige plekken waar je kan onthaasten en de batterijen opnieuw kan oplade.

Dankzij de uitgestrekte natuurgebieden kom je vanzelf tot rust in de Grensvallei. Ook vanuit de steden en dorpskernen sta je in geen tijd midden in de ongerepte natuur. Ideaal voor wie nood heeft om te onthaasten. De grenzeloze wandel- en fietsmogelijkheden in de Grensvallei brengen je als vanzelf helemaal tot rust. En ook op culinair vlak heeft de regio van Hoogstraten, Merksplas en Baarle-Hertog-Nassau heel wat troeven in petto. Fiets dit seizoen weer mee met onze culinaire fietsroute.


Bijzondere plekken.

Een van de meest bijzondere plekken om tot rust te komen in de Grensvallei is de groene driehoek rondom de Witte Kei. De historische steen ligt op het punt waar de grenzen van de gemeenten Hoogstraten (Wortel), Merksplas en Baarle-Hertog samenkomen, nadat ook de gemeentegrens van Merksplas op vraag van de hertog van Brabant werd vastgelegd in 1251. In het gebied brengen verschillende wandelingen je tot rust in het prachtige natuurschoon.


Leuke adresje van locals.

Tot rust komen is ook samen genieten. Plof na een deugddoende wandeling neer bij café In Holland in Castelré dat bekend staat voor z’n stevige portie spek met eieren. Proef cholesterolvrij schapenmelkijs bij Vaneleke in Merksplas, drink een streekbiertje bij café Schuttershof in Zondereigen of waan jezelf in Bokrijk bij paardenmelkerij ’t Groeske in Castelré.


Met de kinderen.
Ook kinderen duiken graag de natuur in om te ravotten, te spelen en te ontdekken. Tijdens een bushcrafttocht in het natuurgebied bij Wortel-Kolonie leren kinderen hoe ze kunnen overleven in de natuur. Ze komen te weten welke planten eetbaar zijn, hoe je je kunt oriënteren en hoe je vuur kunt maken. Bij recreatiedomein De Mosten vind je naast een zwemvijver en speeltuin ook een speelbos en een belevingspad. Het kortebeentjespad in Den Rooy neemt kinderen 1,5 km mee over kronkelende paadjes, boomstammen en langsheen andere avonturen. Ten slotte kunnen de kinderen zich uitleven bij Baarle Outdoor tijdens een spelletje bumperball of op het klimparcours.


Weelderige natuurgebieden.

De Grensvallei is de thuisbasis van verschillende prachtige natuurgebieden waar je heerlijk kunt wandelen. Zo bevindt zich ten oosten van recreatiedomein de Mosten de Aschputten. Het gebied strekt zich uit over graslanden, bospercelen en poeltjes en het is de thuisbasis van talrijke vogels en vlinders. Tijdens een fietstocht van Baarle naar Den Bockenreyder word je doorheen bossen en heides meegenomen naar de tijd dat de bokkenrijders op rooftochten gingen. Het Ommetje Broskens in Baarle neemt je dan weer mee door het glooiende landschap vol moerasgebieden en ook in Den Rooy/Smisselbergen wacht je een bijzondere biotoop met prachtige wandelingen. Ook de Strijbeekse Heide kan je doorkruisen tijdens een route van Baarle naar de Chaamse Bossen.

De Grensvallei

Sinds kort vormen Baarle-Hertog-Nassau, Hoogstraten en Merksplas samen de Grensvallei, een gastvrije regio waar je op een unieke manier de grenzen van België en Nederland voelt. Het is een klein en compact gebied waar grenzen vervagen en waar de steden snel overvloeien in ongerepte natuur.

Onbegrensd

De grens is bij ons een rode draad. Op sommige plaatsen maakt ze zelfs vreemde contouren en vormt ze eilanden waar verschillende gemeenschappen gewoon samen leven, werken en genieten van het leven. De grenzen zijn voor ons al lang vervaagd tot een gebied waar natuur en cultuur overvloeien in elkaar. We zijn toegankelijk en gastvrij en verwelkomen je om onbegrensd onze regio te ontdekken.

Bewust

Onze regio heeft een rijk verleden. Hier draaide het steeds rond mensen en tot wat ze in staat kunnen zijn. Hier werden karakters gesmeed. Die verhalen galmen nog steeds na en de sporen ervan kan je zelf ontdekken. Wij zoeken nog steeds naar kwaliteit in het leven. We beleven bewust de kleine en de grote dingen. Het maakt ons veelzijdig en dankbaar voor de kansen die we krijgen en het geluk dat we mee creëren.