Ontdek het spoorverleden o.l.v. een gids

De gids maakt tijdens deze wandeling het spoorverleden weer tastbaar. Lees verder

Ontdek het spoorverleden van Baarle-Grens / Weelde-Statie

Ruim een eeuw geleden verrees aan het Bels Lijntje, de voormalige spoorweg tussen Turnhout en Tilburg, precies op de rijksgrens, een enorm stationscomplex. Tientallen sporen breed met een serie gebouwen waarvan het grote grensstation het meest indrukwekkend was. Het zou niet hebben misstaan in een grote provinciestad. Zonder het grote grensstation zou er geen sprake zijn geweest van de buurtschap Baarle-Grens (NL) en woonwijk Weelde-Statie (B), waar nog veel herinnert aan het spoorverleden.

Gidsen maken, op een wandeling over het grote spooremplacement en door de buurt bij het station, het spoorverleden weer tastbaar. Op de wandeling waan je jezelf een reiziger die op het bijna 400 meter lange perron op de trein (naar Parijs) wacht, kun je jezelf bij de put van de draaischijf een voorstelling maken hoe de locomotieven in het stoomtijdperk werden gestald en klaargemaakt voor de nieuwe dag. Je wordt attent gemaakt op het vakwerk om een beek onder het station door te leiden en loop je langs spoorweg- en douanewoningen (deels aangewezen als rijksmonument) aan beide zijden van de grens, die nog steeds de sfeer van een eeuw geleden uitstralen. Verschil in bouwstijl maakt direct duidelijk aan welke kant van de grens je jezelf bevindt.

Naast een algemene rondleiding kun je ook kiezen voor een (desgewenst langere) rondleiding waarin het accent meer ligt op de ontwikkeling van Baarle-Grens en Weelde-Statie.

Start: Baarle-Grens
Duur: 1,5 uur of 2 uur

Kosten 2024: 1,5 uur: 65,00; 2 uur: 80,00

Aantal personen: 20 personen per groep.

Inlichtingen en reserveringen:
Visit Baarle
Singel 1
5111 CC BAARLE-NASSAU
T. + 31 (0)13-5079921
info@toerismebaarle.com

  • Cultureel, Groepen