30 enclaves, 2 gemeenten, 2 landen

Met hun 30 enclaves – zowat de helft van alle enclaves ter wereld – zijn Baarle-Hertog (B) en Baarle-Nassau (NL) absolute koplopers. Baarle is het meest unieke enclavecomplex met 22 Belgische en 8 Nederlandse losse stukjes grondgebied. Een geografische puzzel voor gevorderden!  

    BEKIJK HIER dE ENCLAVES
 

De 22 Belgische enclaves van Baarle-Hertog zijn volledig omringd door het Nederlandse Baarle-Nassau. In de twee grootste Belgische enclaves liggen zeven enclaves van Baarle-Nassau. Ten zuiden van de rijksgrens is er nog één Nederlandse enclave, in het Belgisch moederland. 

De vele enclavegrenzen lopen dwars door straten, huizen, ja zelfs slaapkamers. Dit levert de meest bizarre situaties op. In Baarle is het eigenlijk heel gewoon om het bed te delen en tóch in een ander land te slapen. Hoe bijzonder dit ook klinkt, in Baarle is jongleren met de grens alledaagse kost! 

De enclaves werden genummerd toen de enclavegrenzen in 1995 officieel tot rijksgrenzen zijn verheven. De 22 enclaves van Baarle-Hertog hebben de nummering H (van Hertog) 1 tot en met H22. De 8 enclaves van Baarle-Nassau heten N (van Nassau) 1 tot en met N8.

Weetjes over de enclavesituatie.


Elke enclave kent wel een leuke anekdote of een bizarre historie.
Kom jij ze ontdekken?  Fiets -of wandel dan de enclavebelevingsroute.