Vallei van het Merkske

, Baarle-Hertog

Wandelen in de Vallei van het Merkske. Het Merkske, een zijriviertje van de Mark, is een authentiek kronkelende beek. Zij vormt de natuurlijke grens tussen Nederland en België en tussen de Noorderkempen en Noord-Brabant. Lees verder

Wandelen in de Vallei van het Merkske.

Het Merkske, een zijriviertje van de Mark, is een authentiek kronkelende beek. Zij vormt de natuurlijke grens tussen Nederland en België en tussen de Noorderkempen en Noord-Brabant. Houtsingels en bramenwalletjes, bloemrijke graslanden, poelen, heischrale graslanden en heel veel zwarte elzen, die zo graag met hun voeten in het water staan, tooien het landschap. Het Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt en Staatsbosbeheer, staan hier borg voor meer dan 1900 hectare bijzondere natuur en landschap.

Het Merkske staat garant voor puur genieten.
Het grensbeekje stroomt door een beekvallei vol leven. Deze regio was lange tijd een vergeten hoek, zo ontsnapte het aan ingrepen van de mens. Je komt er tot rust in een kleinschalig landschap waar de stilte overheerst en waar geen plaats is voor asfalt en beton. Kinderen komen er op avontuur en ondervinden er aan den lijve waarom ze die laarzen per se aan moesten doen. Zeldzame planten maken van dit gebied een feest voor elke natuurliefhebber. In de vallei van het Merkske vinden we zelfs sporen die teruggaan tot het stenen tijdperk. Omdat het gebied is ontsnapt aan de schaalvergroting en het rechttrekken van rivieren, kon de natuur in alle rust een rijke fauna en flora behouden en is het landschap uniek. De drassige hooilanden en bossen aan weerszijden van de beek herbergen zeldzame plantensoorten zoals moesdistel, slanke sleutelbloem en knolsteenbreek.

Aan amfibieën geen gebrek in het Merkske.
De alpenwatersalamander, kleine watersalamander en kamsalamander zijn maar enkele soorten die er voorkomen. De boomkikker en de knoflookpad doen het goed na herstel van het landschap én herintroductie. De beekvallei biedt voldoende voedsel en bescherming voor tal van vogels zoals wielewaal, blauwborst, geelgors, houtsnip en nachtegaal. In en ronde de vennen en poelen dwalen grote zilverreigers, lepelaars, grutto en wulp. Wie goed kijkt, ontdekt sporen van een ree of van roofdieren zoals vos, hermelijn, bunzing of wezel.

Wortel Kolonie maakt ook deel uit van het gebied. Met zijn typische dreven is het hier ideaal om te komen genieten van de rust, er zijn verschillende wandelingen uitgestippeld. Wil je in de beekvallei gaan wandelen, breng dan zeker ook laarzen mee want het kan hier heel nat zijn.

Suggestiewandelingen in de Vallei van het Merkske.

5,2 km – Rond Bootjesven
Door dreven, rond vennen, door bos en hei.
Start: Parking Bezoekerscentrum De Klapekster, Kolonie 41, Wortel (Hoogstraten).

9,6 km – Halsche Beemden
Kriskras over het Merkske in een afwisselend landschap.
Start: Parking Bezoekerscentrum De Klapekster, Kolonie 41, Wortel (Hoogstraten).

7,3 km – Heikant en Ginhoven (+ 4,7 km)
Langs twee oude gehuchten, graanveldjes en restanten van een motteburcht.
Start: Parking Bezoekerscentrum De Klapekster, Kolonie 41, Wortel (Hoogstraten).

6,5 km – De Broskens
Kleinschalig landschap met poelen, houtkanten en weilanden.
Start: Parkeerplaats tussen Baarle en Zondereigen aan de dodendraad.

7 km – Het Moer
Broekbos en natte graslanden waar de Noordermark ontspringt.
Start: Parking aan stwg op Weelde 51, Merksplas.

4,8 km – Hoogmoerheide
Wandelen door bossen en droge heide.
Start: Parking aan stwg op Weelde 51, Merksplas.

Wandelschoenen of laarzen aangeraden. Honden aangelijnd toegestaan, m.u.v. de Hoogmoerheide route, hier zijn honden niet toegestaan.  

Klik hier voor de folder.


, Baarle-Hertog