Zondereigen

Zondereigen is het schoolvoorbeeld van een rustig, Kempisch plattelandsdorp. Het ligt volledig in België, met daarin één enclave. Lees verder

Zondereigen is het schoolvoorbeeld van een rustig Kempisch plattelandsdorp. Als “de verborgen parel van Baarle-Hertog” ligt dit dorp volledig in België, met daarin de enige enclave van Baarle-Nassau die echt in het Belgische land ligt.

Zondereigen, in de geschiedenisboeken reeds vermeld in 1251 omwille van een “grensincident”, is gelegen in een landelijk gebied met vele land- en tuinbouwbedrijven en prachtige natuurgebieden waar het riviertje ’t Merkske en de Noorder-Mark doorheen kronkelen. Kortom: de ideale verblijfplaats voor de recreant die op zoek is naar rust.

De kern van Zondereigen bestaat uit twee straten die elkaar kruisen bij de kerk. De bebouwing concentreert zich hoofdzakelijk langs deze twee straten. Gel, Geheul, Heikant, Lipseinde, Ginhove en Strikkeweg zijn de buurtschappen van Zondereigen. De St. Rumolduskerk is uitgevoerd met fraaie glas in lood ramen van de glazenier Jan Huet.

De jaarlijks terugkerende kerststal met levende dieren bij deze kerk is zeer de moeite waard. Rond een brandende houtkachel is het dan gezellig toeven onder het genot van een verwarmend drankje en een hapje.