Enclave H1 (Belgisch)

Enclave H1 is de grootste Baarlese enclave, groter dan alle andere Baarlese enclaves samen. Het is ook de enige enclave ter wereld waarin zich meer dan één counterenclave (dat is een enclave in een enclave) bevindt. Lees verder

Deze enclave H1 is de grootste Baarlese enclave, groter dan alle andere Baarlese enclaves samen. Meer nog, 79% van alle enclavebewoners uit Baarle woont in deze ene enclave. Niet voor niets draagt enclave H1 daarom de naam ‘hoofdenclave’ of ‘moederenclave’.


Het is ook de enige enclave ter wereld waarin zich meer dan één counterenclave (dat is een enclave in een enclave) bevindt. Maar liefst zes Nederlandse counterenclaves liggen in deze Belgische enclave! In deze geografische puzzel lopen de rijksgrenzen kris kras door wegen, huizen, winkels, tuinen ... Dankzij de huisnummerbordjes met hun nationale driekleur zie je in welk land de voordeur van een woning zich bevindt. In het centrum zijn deze enclavegrenzen met speciale stoeptegels en metalen pinnen in het wegdek gemarkeerd.