4X leuke souvenirs

Altijd leuk om van een bezoek aan Baarle-Hertog-Nassau een blijvende herinnering mee naar huis te nemen. Je kunt bij het kantoor van Toerisme Baarle kiezen uit o.a. deze souvenirs.

1. MAGNETEN

Magneten zijn er in diverse soorten. Hoe leuk is het om als souvenir een magneet te hebben met de enclavekruisjes die je overal in Baarle aantreft. Of een magneet met een van de 2 huisnummers, die aan beide zijden van 1 deur te zien zijn. Uniek.

2. BEELDJE SMOKKELAAR

Op het Hertog Hendrik I plein in Baarle-Hertog staat een beeld van De Pungelaer. Dit is de plaatselijke benaming voor de vroegste smokkelaars, die hun waar nog te voet en op hun schouders vervoerden.

Net na de Tweede Wereldoorlog moest ook in de beide Baarles de economie weer opgebouwd worden. Wellicht nog beter dan elders aan de grenzen wist de bevolking van Baarle aan welke goederen schaarste bestond aan weerszijden van de grens. De specifieke situatie leende zich uitstekend om handel in deze goederen te drijven. Niemand kon immers de inwoners van Baarle-Hertog verbieden om goederen, die in Nederland niet of nauwelijks verkrijgbaar waren, in huis te halen als deze in België wel verkrijgbaar waren. Andersom gold natuurlijk hetzelfde voor de Nederlanders.

De smokkel bloeide welig en vrijwel iedereen in Baarle deed er aan mee. De kleinschalige smokkel vond te voet of per fiets plaats. Vaak slopen de ‘pungelaers’, zoals de eerste smokkelaars werden genoemd, bij het vallen van de avond over zanddreven en door bosrijke gebieden stiekem de grens over. Daarbij hadden zij één gezamenlijke vijand: de commiezen ofwel douanebeambten. De Pungelaer is te koop in de kleuren brons en grijs.

3. BOEK TYPISCH BAARLE, DE PUZZEL (UIT)GELEGD


Als je dit boekje gelezen heeft, weet je echt hoe Baarle en de unieke grenssituatie is ontstaan. Hoe mensen in dit dorp samenwonen en samenwerken. Hoe bijzonder het verenigingsleden is gestructureerd. Wat nu eigenlijk enclaves en exclaves zijn. Waarom dit dorp het “Smokkelgat” genoemd wordt. En je weet dan ook dat Baarle rijk is aan natuurschoon en hele mooie kerkdorpen, gehuchten en buurtschappen heeft. En je leest nog veel meer.

4. ENCLAVEMOK


Het Belgische Baarle-Hertog bestaat uit 22 enclaves. Deze 22 stukken grond zijn geheel omgeven door Nederlands grondgebied. Het Nederlandse Baarle-Nassau heeft op haar beurt 8 enclaves, waarvan er 7 als sub-enclaves in de twee grootste Belgische enclaves liggen. Drink jij binnenkort ook een heerlijke koffie of choco uit deze unieke mok?