5X mooie en historische plekjes in Baarle

Dat Baarle een rijke geschiedenis heeft, hoeven we je inmiddels niet meer te vertellen. Het dorp barst van de mooie, historische plekjes op Belgisch en Nederlands grondgebied. Maar welke plekjes kun je nu het beste aandoen tijdens je bezoek? Om je een handje op weg te helpen hebben we een kleine selectie gemaakt van historische plekjes in Baarle:

1. HEEMHUIS

Tot 1987 was dit het gemeentehuis van Baarle-Hertog. Daarna huisvestigde de Heemkundekring Amalia van Solms zich. Naast een tentoonstelling en de voormalig raadzaal, bevindt zich in het monument nog de ‘Japanse Kamer’.

2. PLAQUETTE

Nog niet heel oud, maar wél van historisch belang. In 1996 werd deze plaquette midden op de grenslijn geplaatst. Dit was ter gelegenheid van de officiële vaststelling van de enclavegrenzen.

3. ST. REMIGIUSKERK OF “DE BELSE KERK”

De St. Remigiuskerk dankt zijn bijnaam aan het feit dat de kerk volledig op Belgisch grondgebied ligt. Via de glazen deuren kun je het interieur bekijken. Let zeker eens op de 19 stijlvolle gebrandschilderde ramen!

4. CULTUREEL CENTRUM

Neem zeker eens een kijkje aan de achterzijde van dit voormalige klooster. De architectuur zal zeker indruk op je maken!

5. GEMEENTEHUIS BAARLE-NASSAU

Naast het mooie gemeentehuis zelf bevinden zich hier nog een aantal interessante en historische bezienswaardigheden. De twee pompen die zich op de Singel bevinden zijn beiden geclassificeerd als rijksmonument. Bij speciale gelegenheden geeft hij bier! Het gebouw van Café de Pomp stamt uit 1639 en was voorheen het gemeentehuis van Baarle-Nassau.

Weet je wat het fijnste is aan al deze mooie, historische plekjes? Ze liggen hartstikke dicht bij elkaar. Of ze in Nederland of België staan? Let goed op de huisnummers bij deze monumenten en je zult vanzelf merken of je in binnen- of buitenland bent.