Veel aandacht van buitenlandse toeristen

De buitenlandse toeristen weten ons unieke Baarle steeds beter te vinden. 

Vlaggetjes

Sinds enkele weken kunnen de toeristen met een vlaggetje aangeven uit welk land ze komen. Dit vinden ze erg leuk om te doen. Met trots kunnen wij melden dat we de 100 vlaggetjes al zijn gepasseerd.

Gastenboek

Intussen hebben we ook een gastenboek weggelegd. Leuk om de enthousiaste reacties van onze bezoekers te lezen.

Wat maakt Baarle uniek?

Vaak wordt gedacht dat Baarle precies op de grens van Nederland en België ligt, waarbij de grens door één straat loopt. Dit is onjuist. In Baarle is er namelijk sprake van een enclavesituatie. Een enclave is een stuk grondgebied dat geheel omringd is door grondgebied van een andere staat. Wat Baarle zo uniek maakt is dat er niet sprake is van één enclave; het zijn er dertig in totaal!

De grens loopt in Baarle dus kris kras door wegen, huizen en tuinen. In de bebouwde kom van Baarle worden de enclavegrenzen overal zichtbaar gemaakt met behulp van speciale stoeptegels en aluminium plaatjes in het wegdek. Zo kun je precies zien waar de grens loopt. Ook aan de nationale driekleur die op de huisnummerbordjes is weergegeven, kun je zien of de voordeur van een woning of gebouw zich in België of Nederland bevindt. Deze lappendeken van enclaves, is nergens ter wereld zo uitgebreid en versnipperd als in Baarle. Het maakt dat twee culturen, de Vlaamse en de Brabantse, als een puzzel in elkaar grijpen om samen één Bourgondisch Baarle te maken.